Egy kutatócsoport megkövesedett erdőségre bukkant, amely vélekedésük szerint részben felelős lehetett a földi klíma egyik nagyobb változásáért mintegy 380 millió éve.

A megőrződött fatönköket Norvégiában találta meg a Cardiffi Egyetemet is felölelő kutatócsapat. A szakemberek úgy hiszik, az erdő segíthet magyarázatot lelni a szén-dioxid szintjének akkori, 15-szörös csökkenésére. A Spitzbergákon (Svalbardon) megtalált erdő a devon időszakban (420-360 millió éve) az Egyenlítő közelében növekedett. Chris Berry, a Cardiffi Egyetem kutatója a BBC-nek kifejtette, eme földtörténeti korban a kutatók szerint óriási zuhanás következett be a légköri szén-dioxid szintjében. „A fa méretű vegetáció evolúciója a legvalószínűbb oka eme drasztikus csökkenésnek, mivel a növények a fotoszintézis során elnyelték a szén-dioxidot” – magyarázta.

A fellelt ősi erdőt nagyrészt korpafüvek (Lycopodiophyta) alkották, amelyek körülbelül 20 centiméterre növekedtek egymástól, és elérték a négyméteres magasságot. A kutatók szerint a már kihalt Protolepidodendropsis pulchra fajról van szó. A devon időszakban a Svalbard az Egyenlítőn feküdt, mielőtt a tektonikus lemezek megmozdultak és jelenlegi helyére szállították volna. A magas hőmérséklet és a sok csapadék miatt valószínűleg az Egyenlítőnél fekvő erdőségek járultak leginkább hozzá a szén-dioxid mennyiségének csökkenéséhez.
Az eredményekről a Geology folyóirat számolt be csütörtökön.

Forrás: magyarvadasz.hu

Oldalainkat 38 vendég és 0 tag böngészi

CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday19
mod_vvisit_counterYesterday220
mod_vvisit_counterThis week239
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3169
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829417

Online Now: 3
Your IP: 54.167.196.208
,
Today: április 23, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.