A legfrissebb adatok szerint éjszakánként már 17 ezer vadlúd pihen a tó részlegesen leeresztett medrében és közel 28 ezer tartózkodik a térségben.

A hónap utolsó szombatján immáron 15. alkalommal várják az érdeklődőket a szervezők Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára. A tatai Öreg-tavon telelő vadludak akár tízezer kilométeres távolságból, Skandinávia és Szibéria északi térségeiből érkeznek hozzánk. Az első csapatok szeptember végén, október elején jelennek meg és márciusban indulnak vissza sarkvidéki fészkelőterületeikre - áll a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. Az utóbbi években már akár közel húszezer látogatót vonzó rendezvény azért egyedülálló, mert a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmére létrehozott Ramsari Egyezmény hatálya alá tartozó Öreg-tó az egyetlen olyan madárpihenőhely kontinensünkön, amit egy város szinte teljesen körülvesz.

A legfrissebb adatok szerint éjszakánként már 17 ezer vadlúd pihen a tó részlegesen leeresztett medrében és közel 28 ezer tartózkodik a térségben a Sokadalmat megelőző héten. Az Öreg-tavon pihenő madarak többsége nagy lilik, 900 példányra tehető a vetési ludak és néhány tucatra a nyári ludak száma. Örömteli hír, hogy a madártömegben 7 globálisan veszélyeztetett vörösnyakú lúd és 4 kis lilik is feltűnt. További érdekességként megjelent egy-egy, szintén a messzi északon fészkelő örvös lúd és apácalúd, illetve láttak egy indiai ludat is. Megérkezett már továbbá mintegy 3 ezer tőkés és csörgő réce, illetve ugyanennyi sárgalábú és dankasirály is. Ez a madárlétszám rendkívül gyorsan, akár egy-két nap alatt is a többszörösére nőhet, és a tavon éjszakázó vadlibák száma a 40 ezret is meghaladhatja, ha az eddigi enyhe időjárást felváltva olyan markáns hidegfront söpör végig Európán az Északi-sarkvidék térségéből, mint amilyen a mostani, a Sokadalmat megelőző hétvégére is várható. Az érdeklődőket a sok ezer lúd teleszkópos megfigyelése mellett gyereksátor, madárgyűrűzés, állatbemutatók, kézműves kirakodóvásár és érdekes előadások várják a hónap utolsó szombatján hajnaltól késő estig. Azoknak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni, a Tatai Vadlúd Sokadalom eseményei, a libák hajnali ki- és esti behúzása az interneten keresztül, élőben is követhető.
Tavaly, az internetes közvetítés első évében hazánk mellett több más európai országból, a kontinensen kívül pedig például az USA három államából (Texas, Minnesota és Pennsylvania), Japánból és Dél-Koreából is mintegy kétezer online nézője volt a Sokadalomnak. Az idei díszvendég a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság. A rendezvény és annak valamennyi programja ingyenes. A rendezvény szervezője a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület.

forrás: MME

Oldalainkat 30 vendég és 0 tag böngészi

CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday19
mod_vvisit_counterYesterday220
mod_vvisit_counterThis week239
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3169
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829417

Online Now: 6
Your IP: 54.167.196.208
,
Today: április 23, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.