A GlobAllomeTree egy online eszköz, amely révén az egyes országok pontosabb képet kaphatnak biomassza és kötöttszén-készleteikről és általánosságban, erdeik és fáik szerepéről az ökoszisztémában.

Az információ, amihez tudósok, erdészeti szakértők, privát cégek és döntéshozók a GlobAllomeTree révén juthatnak, a klímaváltozás elleni harc egy fontos elemeként segíthet az erdőkben tárolt kötöttszén készleteink felmérésében.

„A pontos adatok hiánya jelenti a fő nehézséget, hogy erdeinket bevethessük a klímaváltozás megfékezéséhez,” mondta a FAO erdészeti szakértője, Matieu Henry. „A GlobAllomeTree egy hasznos eszköz az országok számára, hogy felmérjék, mennyi szén rejtőzik fáikban.”

A legteljesebb fa-adattár

Az online platform legújabb verziója jelentősen kibővült funkcióikkal rendelkezik, melyek elérhetővé tesznek többek között nyers adatokat a fákról, fafajtákról és az erdők sűrűségéről. A több mint 13 000 statisztikai modell révén felmérhetők a fák jelentette alapanyag- és kötöttszén-készletek is.
A puszta adatokon túl segít a felhasználók számára áthidalni földrajzi távolságokat, mivel fórum funkciója lehetőséget kínál az eszmecserére és akár az együttműködésre is.
Mindezek mellett egy kézikönyv és oktatóanyagok is elérhetők a GlobAllomeTree-n, ami szakértők számára lehet érdekes az erdők kiterjedésének és a bennük rejlő biomassza kapacitások felbecsléséhez.

Felhasználói előnyök világszerte

Már jelenleg is több mint 120 országból regisztráltak az oldal felhasználói és köztük több nemzeti hatóság képviselői is, akik a GlobAllomeTree-t is segítségül hívták az erdeik jelentette erőforrások felméréséhez.
Mexikóban például a GlobAllomeTree-vel együttműködésben alakítottak ki egy nemzeti adatbázist, amit aztán mások számára is elérhetővé tettek.
Az oldalt, ami 2013 óta érhető el, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a francia CIRAD kutatóintézettel és az olasz Tuscia egyetemmel együttműködésben fejlesztette ki.

Forrás:FAO Sajtóközlemény

Oldalainkat 12 vendég és 7 tag böngészi

  • Jamesagone
  • Prestonspert
  • Michaeltot
CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday114
mod_vvisit_counterYesterday213
mod_vvisit_counterThis week547
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3477
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829725

Online Now: 7
Your IP: 54.81.116.187
,
Today: április 24, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.