Napjaink fontos feladata lesz a vadászterületek határának a hatósági ajánlásnak megfelelő elfogadása, vagy a vadászterület határát módosító javaslat elkészítése. Ebben az aktusban a földtulajdonos személyesen, vagy meghatalmazás útján vehet részt.

Az alábbi összefoglaló tartalmazza az 1996. évi LV. törvény módosításokkal megváltoztatott ismereteit a vadászterületek határkijelölésére vonatkozóan.

– A vadgazdálkodási üzemtervi időszak lejártakor a vadászterület határát újból meg kell állapítani.

– A vadászterület határának újbóli megállapításakor a vadászati hatóság a hatályos vadgazdálkodási üzemtervi ciklus utolsó vadászati évének március 31. napjáig, a meglévő vadászterület határokat és a vadgazdálkodási tájegység határait alapul véve, a következő vadgazdálkodási üzemterv időszakára a vadászterület határára vonatkozó ajánlást (a továbbiakban: ajánlás) tesz közzé. (Az ajánlás az érintett vadászterület, valamint az érintett vadászterület tájegységéhez tartozó szomszédos, lejáró üzemtervű vadászterületek térképi megjelenítését, azonosításra alkalmas adatait tartalmazza.)

– A vadászati hatóság az ajánlást a hirdetőtábláján, és elektronikus tájékoztatásra szolgáló honlapján legalább harminc napra hirdetmény formájában közzéteszi.

– Az ajánlással érintett vadászterület földtulajdonosa (meghatalmazott is!) az ajánlásra a vadászterület határaival kapcsolatos, illetve új vadászterület kialakítását célzó módosító javaslatot nyújthat be a vadászati hatósághoz a hatályos vadgazdálkodási üzemtervi ciklus utolsó vadászati évének május 15. napjáig. (A földtulajdonos a módosító javaslatot egyedül vagy más földtulajdonossal együtt is benyújthatja.

– Az előírásoknak megfelelő módosító javaslat befogadásáról (érvényes módosító javaslat) a vadászati hatóság 10 napon belül végzéssel dönt.

– Ha a vadászati hatóság ajánlásában szereplő vadászterület határára nem érkezik érvényes módosító javaslat, a vadászati hatóság a vadászterület határának megállapítására vonatkozó szabályok szerint hivatalból megállapítja a vadászterület határát.

– A vadászati hatóság a vadászterületek átfedésére irányuló érvényes módosító javaslat esetén, a hatályos vadgazdálkodási üzemtervi ciklus utolsó vadászati évének július 15. napjáig egyeztetést tart az érvényes módosító javaslatot benyújtó földtulajdonosok közös képviselőjének, és a módosító javaslattal érintett hatályos vadászterületek földtulajdonosi képviselőinek részvételével az átfedésben lévő területrész vonatkozásában.

– A vadászati hatóság a lefolytatott egyeztetésen kialakult egyezséget hatósági határozatba foglalja, és az egyezségben foglaltakat figyelembe véve, a vadászterület kialakítás szabályai szerint megállapítja a vadászterület határát.

– Egyezség hiányában a vadászati hatóság a vadászterület határának megállapítására vonatkozó szabályok szerint a vadászterület határát hivatalból állapítja meg.

– A vadászati hatóság a vadászterület megállapítására vonatkozó határozatát közzéteszi, amely alapján a megállapított vadászterület tulajdonosi közösségének gyűlése a határozat jogerőre emelkedését követően összehívható.

– Társult vadászati jog esetén a tulajdonosi közösség gyűlésén a megjelent földtulajdonosok a képviselet formájáról, a képviselő személyéről, a vadászterület határának megváltoztatására irányuló, a törvényben foglaltaknak megfelelő tartalmú kérelem előterjesztéséről, illetve a vadászati jog gyakorlásának, hasznosításának módjáról, feltételeiről a tulajdonukban álló földterület – ideértve a medret is – aránya szerint számított szavazattöbbséggel határoznak.

Tekintettel az új törvényi szabályokra a vadászati hatóság várhatóan a jelenlegi vadászterület-határoktól nem fog nagymértékben eltérni az ajánlásában. A tájegységi határok is a fennálló területhatárok mentén lettek kialakítva.

A földtulajdonosoknak (vagyonkezelőknek) – ha a jelenlegi határokon változtatni szeretnének – a fentiekre figyelemmel érdemes már most elkezdeni összeállítani azokat a törvényi előírásoknak megfelelő módosító javaslatokat, amelyeket a vadászati hatóság ajánlásának megjelenését követően be tudnak nyújtani.

A továbbra is vagy ezután vadászni szándékozók, szintén összeállíthatják a saját érdekeiknek megfelelő módosító javaslatokat, ennek benyújtása azonban csak a földtulajdonosoktól beszerzett meghatalmazás birtokában lehetséges.

Összefoglalva:

– 2016. március 31.: a vadászati hatóság megteszi az ajánlást (tehát a hatósági ajánlás előtt nincs teendő, utána kell módosító javaslattal élni);

– a hatóság az ajánlást legalább 30 napra közzéteszi;

– 2016. május 15. lehet benyújtani a módosító javaslatot (földtulajdonos vagy meghatalmazottja); legalább 300 Ha, egybefüggő vadászterületnek minősülő területre vonatkozhat, amely terület legfeljebb egyharmada más, nem a módosító javaslatot benyújtó földtulajdonos(ok) tulajdonában is lehet.

– a hatóság 10 napon belül dönt a módosító befogadásáról (érvényességéről);

– 2016. július 15-ig érvényes, több vadászterületet érintő javaslat esetén a hatóság egyeztető tárgyalást tart az érintett felek részvételével;

– egyezség esetén: határozatba foglalja az egyezséget és megállapítja a vadászterület határát

– egyezség hiányában az ajánlásnak megfelelően megállapítja a vadászterület határát;

– a határozatot közzé teszi (30 nap), a jogerőre emelkedést követően a tulajdonosi közösségi gyűlés összehívható;

– 2017. március 1. elkezdődik az új üzemtervi ciklus (erre az időpontra meg kell választani a közös képviselőt, meg kell kötni a vadászati jogra vonatkozó haszonbérleti szerződést, el kell készíteni a tulajdonosi közösség működési szabályzatát);

Forrás: NAK – Somogyvári Vilmos, Országos Erdészeti Egyesület

Oldalainkat 36 vendég és 0 tag böngészi

CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday19
mod_vvisit_counterYesterday220
mod_vvisit_counterThis week239
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3169
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829417

Online Now: 3
Your IP: 54.167.196.208
,
Today: április 23, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.