Az erdő- és vadgazdálkodás, valamint a szőlészet, borászat területén történt fontosabb változásokról, pályázati lehetőségekről tartottak tájékoztatást csütörtökön Sopronban.

A városházán hat szekcióra bontva tájékoztatták az érintetteket.

– A szőlőtelepítésről szóló szabályozás előírja, hogy az új telepítés nagysága évente az összes terület egy százalékával emelkedhet – kezdte dr. Sidlovits Diána, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti csoportvezetője.

– Ez azt jelenti, hogy idén 650 hektár lehet a növekmény. Erre kérvényt adhatnak be a gazdák, s várhatóan tavasszal történik meg az összesítés. Amennyiben a kvóta alatt marad az igénylés nagysága, akkor mindenki megkapja az engedélyt a telepítéshez. Ha ez több lesz, arányosan osztják el a keretet.

A szakértő kiemelte, a gazdáknak a kivágás után három évig van újratelepítési joguk. Ezt követően a lehetőség elvész.

Dr. Somogyvári Vilmos, a kamara erdő- és vadgazdálkodási szakértője elmondta, az erdőgazdálkodás terén 2016-tól tizenegy fejezetben nyílnak meg a pályázati lehetőségek. A vadászattal kapcsolatban fontos változás, hogy vadászterületenként, illetve 4000 hektáronként egy fővadászt kell alkalmazni. Szintén fontos, hogy 2018. november elsejével vadkár alapot kell képezni.

A törvény 27 pontban sorolja fel, mi számít a vadászat rendje megsértésnek, legsúlyosabb esetben ötmillió forint vadvédelmi bírság is kiszabható.

A részvevők előadást hallgathattak meg a megyei értéktárról, a falusi turizmus aktuális lehetőségeiről, valamint arról is, hogy az élelmiszeriparban, illetve a szőlészet-borászatban milyen pályázatok segíthetik a gazdálkodók, vállalkozók munkáját, azon keresztül a térség fejlődését.

Forrás: kisalfold.hu

Oldalainkat 28 vendég és 9 tag böngészi

  • ScottScend
  • Jamesagone
  • Prestonspert
  • Michaeltot
CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday116
mod_vvisit_counterYesterday213
mod_vvisit_counterThis week549
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3479
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829727

Online Now: 7
Your IP: 54.81.116.187
,
Today: április 24, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.