Alaposan feladta a leckét a gyorsuló klímaváltozás az erdészeteknek. A fa ugyanis jó esetben száz évig, vagy akár még tovább is élne, csakhogy mellette folyamatosak a változások. Képes-e követni Földünk tüdeje, az erdő mindezt?

Fagyok, jégkár, hirtelen esők és hosszú aszály, nem is szólva az újabb és újabb, eddig ismeretlen károsító rovarokról. 

A hazai fafajok megszokták, hogy hosszú évek, évtizedek alatt alkalmazkodnak a környezet feltételeihez. A klímaváltozás, a csapadék intenzitása és a hőmérséklet-emelkedés azonban gyors változásokat eredményez világszerte. A tendencia egyértelmű az elmúlt 30 év adataiból.

„A legutóbbi 30 évben a nyarak csaknem 2 fokos emelkedést mutatnak, a téli hőmérsékletek is a melegedés irányába mutatnak, és a csapadék mennyisége is növekedést mutat” – mondta Lakatos Mónika az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati szakértője.

Az erdészeti kutatás előre menekül. Előrejelző rendszert igyekeznek működtetni, azaz kis túlzással azt próbálják megmondani, hová, milyen magot kell elültetni, hogy abból 80-100 év múlva egészséges fa legyen.

„Néhány évtized alatt fog annyi változás történni, mint az utolsó jégkorszak utáni felmelegedést követően. Ha ezt megértettük, akkor nekünk tudatosan, előrelátóan, cselekvően, felelősséget vállalva kell ezt a folyamatot segítenünk” – mondta Borovics Attila, az Erdészeti Tudományos Intézet igazgatója.

Sok bizonytalanság van abban, hogyan fog viselkedni az emberiség az elkövetkező 20 évben. Éppen ezért nagyon előre nem szabad nézni – mondta Mátyás Csaba, ökológus, aki egy 30 éves előrejelzést tart reálisnak. Mátyás szerint minden rajtunk múlik, de „egy biztos, ha segítünk a fáknak, a fák megteszik a magukét”.

Forrás: hirado.hu

Oldalainkat 44 vendég és 8 tag böngészi

  • ScottScend
  • Jamesagone
  • Prestonspert
  • Michaeltot
CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday119
mod_vvisit_counterYesterday213
mod_vvisit_counterThis week552
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3482
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829730

Online Now: 7
Your IP: 54.81.116.187
,
Today: április 24, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.