Olvasóink értékelése:  / 3

4. nap

2014. március 18-án délután visszatértem a Kesznyéteni tájvédelmi körzetbe. Zákány Albert természetvédelmi őr mutatta meg azokat a helyeket ahol el tudom majd készíteni a lehető legjobb felvételeket a hódokról, egy borz családról és a vizes élőhelyeket kedvelő madarakról. Megtudtam, hogy a 2000-es hód visszatelepítés egyik legjobb „mellékhatása” hogy elvégeztek egy sok millió forintba kerülő vízi élőhely rekonstrukciót teljesen ingyen. Gátat építettek, vizet duzzasztottak, és ez által egy kiszáradt területet újra vízzel borítottak. Rég nem látott vízimadarak tértek vissza fészkelni, és a hódok számára is tökéletes lett az élőhely. Ezt csak egy pályázat útján tudták volna mesterségesen megteremteni, ami hosszú időbe és sok pénzbe került volna. Amíg Albert kalauzolt, és szebbnél szebb helyeket mutatott, kiderült, a Bükki Nemzeti Park egyik legnagyobb területének felügyelete tartozik az ő feladatkörébe melyet egyedül lát el. Nem kevés feladattal jár ez, amíg együtt barangoltuk a területet többször kellett igazoltatnia, elmondta, nem mindig egyszerű a törvényt betartatni az itt élőkkel. Hamarosan visszatérek felvételeket is készíteni, és kipróbálok néhány praktikát. Megtudtam ugyanis, hogy a borzokat például mogyorókrémmel lehet előcsalogatni! Remélem beválik a
trükk!

Olvasóink értékelése:  / 2

3. nap

Március 17-én az Aggteleki Nemzeti Park igazgatósága (Jósvafő) mellett lévő Tengerszem tó szalamandráit szerettük volna lefilmezni. Több napon keresztül vártuk az alkalmas időt, ahogy a megfigyelésekből tudni lehet leginkább éjszaka vagy esős időben aktívak. Ott jártamkor sajnos egy példánnyal sem találkoztam. Az igazgatóság munkatársai elmondták, hogy
az enyhe időnek köszönhetően már januárban is elő-előjöttek. Ide akkor térünk vissza, amikor az idő alkalmasabb és a park munkatársai jeleznek. Mivel itt jártam mindenképp szerettem volna a hucul ménest is megörökíteni, ami részben sikerült is. A délelőttöt a közel 3-400 ha területen töltöttem, ahol a kancák teljesen szabadon, kerítések nélkül járják a vidéket. Az állományvezető elmondta, hogy ma már a csikókat a régi szokásokkal ellentétben zárt karámos körülmények között elletik, mert volt rá precedens, hogy kinn a szabadban lévő kanca ellését néhány farkas már kb. 50 méterről figyelte, amit a vadászok jeleztek az igazgatóság munkatársainak. Az ilyen események kivédése érdekében ma már inkább a zárt elletést választják a szakemberek, de a kiscsikó már másnap az anyjával és a ménessel együtt rója a tájat. Az állományvezető elmondása szerint tavaly 40 csikó született, idén pedig 20-at terveztek, melynek várható ellési ideje május közepe. Ebben az időszakban visszatérünk, hogy azt is rögzíthessük. Délután a Perkupa melletti 70 ha területen lévő csődör ménes felvételeit terveztük ami szintén sikerült részben. A rivalizálást, ami az állatok közt zajlik, nem igazán sikerült megörökíteni.

Az előtérben látható sárga csődör nagy érdeklődést mutatott a felszereléseink iránt, háttérben Perkupa
Olvasóink értékelése:  / 2

2. nap

Március 13-án az Abaújkéri Aranyos-völgy és az Erdőbényei fás legelő közötti természetvédelmi területet jártam végig. Ez egy elég hosszú szakasz, ezért itt járművet is igénybe vettem a vizes élőhelyek felkutatása céljából. Ez a terület még nagyon alszik. Itt szeretném a figyelmüket felhívni arra, hogy a természetvédelmi szakemberek és napjainkban már a vadászok is rendvédelmi feladatokat látnak el, ezért mindenképpen szerezzenek be engedélyt az illetékes hatóságoktól, ha járművel szeretnének ott tartózkodni, gyalogosan az egész szakasz végigjárható, de ez az időszak még nem az, amikor bármilyen élőlénnyel is találkozhatunk.

Olvasóink értékelése:  / 3

1. nap

Elkezdődött a Négy évszak című természetfilm forgatása, melynek momentumairól folyamatosan olvashatnak majd ezen a blog felületen. Először a Kesznyéteni Tájvédelmi körzet Holt-Tisza menti részét jártam be. A 2000-ben visszatelepített hódokat kerestem, többekkel beszélve, akik a területet jól ismerik, elmondták, hogy ezen a szakaszon voltak betelepítések, de a különböző vízállások miatt, más területre költöztek. Ettől függetlenül egy egész napot töltöttem el a közel 7 km-es holtág partján, ahol a Tiszavirág kemping fűzfáin éjszakára baglyok telepednek. A Holt-Tisza műút felőli oldalán lévő víkendházak stégjein a horgászok előszeretettel ülnek kint hétköznap is, azonban ettől a szakasztól az élő Tiszáig a stégek még néptelenek.

Oldalainkat 50 vendég és 7 tag böngészi

  • Jamesagone
  • Prestonspert
  • Michaeltot
CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday121
mod_vvisit_counterYesterday213
mod_vvisit_counterThis week554
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3484
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829732

Online Now: 7
Your IP: 54.81.116.187
,
Today: április 24, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.