Alkony Vadászmagazin 2015.  október - november

A Tartalomból

Vadászat rovatunk ezúttal Merkei Attila cikkével indul, amiben egy vadkacsavadászat élményeit olvashatják ami hívással történt. Szádelő című cikkünkben Gazdag József írását olvashatják, aki egy szarvas vadászatról számol be olvasóinknak a Kassa melletti település erdeiből.

Nagyvilágból rovatunk szerkesztője ismét megpróbálta a legérdekesebb külföldi történéseket csokorba szedni. Vermontban hivatalosan is megdőlt az íjjal elejtett jávorszarvas súlyrekordja, Maryland államban pedig ellenőrzött, íjjal történő szarvas vadászatot vezetnek be annak ellenére, hogy egy természetvédelmi szervezet korábban bírósági végzéssel betiltatta azt. Washington és Idaho között pusztít a kéknyelv betegség, több száz szarvas hullott el. Egy 10 éves kislány 4 méteres krokodilt ejtett el Texasban számszeríjjal. Hogyan káros a természetre és az emberekre is egy vadászati tilalom? Ezt a kérdést feszegette egy cikk a NewYork Times egy szeptemberi cikkében. A Michiganban zajló Vadász-áldozat pro­jekt idén zárta sikeresen harmadik nyá­ri szezonját, tapasztalataikról olvashatnak. A történelemben először 2015. szeptember 9-én a CPW összehívott egy egynapos kon­ferenciát, amely a fenntartható vadgazdál­kodásról szólt, mindezt az Erdészeti világ­kongresszus (WCF) keretein belül, Durban városában, Dél-Afrikában.

Aktuális rovatunkban ezúttal Gribek Dániel összeállításait olvashatják, amely Szejkefürdőn készült két témában is. Az egyikben a Székelyföldi Vadász Egyesületek Föderációjának megalakulásáról olvashatnak, amíg a másikban az V. Székelyföldi vadásznapokon történt szakmai eszme-, és tapasztalat cseréről tudhatnak meg többet.

Erdő- és vadgazdálkodási rovatunkban bemutatkozik a Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesülete akik minden számban egy olyan témát fognak feldolgozni, ami segítségükre lehet egy – egy problémás kérdéskörben, de szívesen válaszolnak szerkesztőségünkbe, vagy közvetlenül hozzájuk irányuló kérdésekre is.
Ugyanebben a rovatban Gazdag József Mezei nyúl című cikkében egy sokakat foglalkoztató problémát, kérdéskört próbál kicsit körbejárni. Marjai Péter pedig egy olyan témát feszeget, ami ugyan közvetve érinti a vadászatot, mégis óriási problémákat okoz/okozott az elmúlt hetekben, hónapokban. Ez pedig a migránsválság miatt elrendelt vadászati tilalom és következményei.

Vadászkutya rovatunkban Buzgó József a vérebek után kereső munkáját mutatja be közelebbről.

2015-ben Dabas adott otthont a Korongvadász Országos Bajnokságnak, Korbán Krisztián erről számol be koronglövész rovatunkban.

Az Újdonságokban olyan érdekességekről olvashatnak mint a vadász körhinta, egy univerzális vadászkutya védőmellény, egy megtévesztő illatanyag, vagy a "hófehérke" nevet viselő új Mossberg Modell 930 Snow Edition típusú fegyver.

Muskéta rovatunk mint mindig Kovács László írásaiban bővelkedik. Nem marad el sem a töltény, sem a fegyver bemutatás. Bemutat egy .405 Winchester, amit csak mágikus kalibernek nevez, fegyver tekintetében pedig egy igazán különleges sörétesről olvashatnak, pontosabban rögtön kettőről, az M1901 és M1887-ről.

Szeptember végén került megrendezésre solymász rovatunk állandó szerzőjének tanyáján egy kötetlen szakmai találkozó, amit a szezon elején azzal a céllal tartottak, hogy megismerhessék a tanítványokat, illetve szakmai tapasztalatcserét folytathassanak.

Receptajánlónkon is érezhető az ősz, hisz egyre tartalmasabb, melegséget árasztó ételekkel készül Önöknek szerzőnk.

Természetvédelmi rovatunkban elsőként a Messziről jött idegenek című cikk folytatását olvashatják. A mezei hörcsög is védett faj! Következő anyagunkban erről az aranyos, ám rossz hírű állatról tudhatnak meg többet.
Barna víz, fehér hab, szemétkupacok, ez a kép fogadja a a Hosszúréti-patakra látogatókat. 2015 szeptemberében az MME Budapesti Helyi Csoportja és az Erdőmentők Alapítvány egy csapata elhatározta, hogy kezdetként megtisztítja a patak környékét.

 

 


 

Alkony Vadászmagazin 2015.  augusztus - szeptember

A Tartalomból

Vadászat rovatunk újfent Gergely Imre érdekes élményeivel indul. Az egyik legritkább antilopfajra, a hegyi nyalára vadászott az Etióp magasföldön. Magyar vadászok közül előtte csak Hidvégi Béla és Rácz Antal járt sikerrel. Merkei Attila tollából ezúttal egy érdekesebb rókavadászatról olvashatnak, mert mint tudjuk a dúvad gyérítés fontos feladat! A továbbiakban Molnár Antal olvasónk által küldött beszámolót közlünk egy erdélyi vaddisznó elejtéséről, ami a sikeres vadászaton túl tartogatott még egy kis kalandot is olvasóink számára.

Nagyvilágból rovatunkban igazi érdekességeket, kuriózumokat gyűjtött össze Önöknek. Amerikában javában tart a hiúzvadászat szezonja, területenként eltér ugyan a kilövési engedélyek száma, de egyes helyeken akkora a túlszaporulat, hogy 300 dollárért annyit vadászunkbelőle, amennyit akarunk. Oroszországban fogságban nevelkedett amuri leopárdokat engednek szabadon, hogy a kihalás által veszélyeztetett faj vadon élő állományát növeljék. A tradicionális angol rókavadászat körül újra heves vita alakult ki, mert egy törvénymódosítással enyhíteni szerettek volna a kutyás vadászatot tiltó törvényen. A legnagyobb dél-afrikai vadásztársaság, a SAHGCA álláspontja szerint, minden erejével igyekszik megvédeni az őshonos afrikai állatfajokat a különböző mesterséges genetikai ráhatásoktól, annak érdekében, hogy azok megőrizzék genetikai érintetlenségüket és továbbra is az ország autentikus jelképei lehessenek. Ausztrália napjainkban méltatlanul mellőzve van a kedvelt vadászországok sorából. Pedig egy változatos, fajgazdag területről van szó. A kontinens északi részén hatalmas vízi bivaly populáció található, valamint előfordul még a Banteng, Kaffer, vadkecske és vaddisznó is.Új-Zélandon professzionális vadászakadémia indult. Természetesen nem előadótermekben ülő vadászokat kell elképzelnünk, hanem egy nagy részben gyakorlati tananyagra épülő kurzust, ahol terepen tanítják meg nekünk a vadászat alapjait Új-Zéland hegyvidékein. A világ vadjuhai közül a legnehezebb a Sziklás-hegységben élő vastagszarvú trófeáját begyűjteni! A felmérések ugyanis azt mutatják, hogy azok a juh vadászatok rendelkeznek a legmagasabb sikertelenségi rátával, melyeknek célja egy ilyen különleges Sziklás-hegységbeli vastagszarvú trófeájának a begyűjtése.

Aktuális rovatunk egy felhívással indul, ugyanis kezdetét vette az ország déli részén július közepétől az őzek üzekedési időszaka. A vadász kamara éppen ezért arra kéri a gépjárművezetőket, hogy fokozott körültekintéssel vezessenek, és vegyék komolyan a vadveszélyre figyelmeztető közúti jelzőtáblákat, amelyeket a terület vadászatra jogosult szervezete helyez ki. Befejeződöttaz új Vadászati törvény társadalmi vitája. A tervezett változásokról és a munka jelenlegi állásáról kérdeztük Pechtol Jánost, az Országos Magyar Vadász Kamara főtitkárát.

Vadhatás, vadkár, vadvilág megőrzés címmel indul az Erdő-, és vadgazdálkodás rovat, amely a változás előtt álló vadászati törvényt járja körbe több oldalról is. Marjai Péter is érdekes témát feszeget gyakorlati tapasztalatokkal fűszerezve, ez pedig nem más mint a vadföld gazdálkodás.

Vadászkutya rovatunkban egy közös munka beszámolóját olvashatják Buzgó Józseftől aki az ország egyik legeredményesebb utánkeresőjével, Bartha Ferenccel töltött egy délutánt.

Muskéta rovatunk Újdonságok bemutatásával indul. Olvashatnak ultrakönnyű puskatámaszról, megismerhetnek egy csőszűkítőt, amit James Müller, neves sörétlövész versenyző tervezett. Ha a billenőcsövű bock puskák világában keressük azt, ami az autó márkák vonatkozásában a Rolls-Royce, a fényképezőgépeknél pedig a Hasselblad, akkor azt a svéd Flodman guns cég által készített fegyvereknél találjuk meg. A svéd Stabilotherm AB zsebkés kínálatában felfedezhetnek egy igazán érdekes darabot, ez pedig nem más mint a .30-06 Springfield töltény hüvelyéből kialakított zsebkés. Ismét olvashatnak a hölgyek is egy kifejezetten számukra készült érdekességről, asvéd Paula Lindgren valódi golyós töltény hüvelytalpból készít csinos fülbevalókat 24 karátos arany bevonattal. Kétségtelentény, hogy a fegyverolajak többségének szúrós, vagy éppen ellenkezőleg: kellemes illatát mi magunk is határozottan érezzük. Az amerikai Crouse cég, ennek a kiküszöbölésére, pontosabban elfedésére, igen jó minőségű, ámde fenyőillatú (!) fegyverolajat gyárt és forgalmaz. Kovács László fegyver bemutatójában ezúttal egy 1892 Winchester Modellt ismerhetnek meg, ami a varjútól a hegyi kosig széles spektrumon használható. John Moses Browning (1855-1926) konstruálta ezt a típust, mondhatni rekord idő alatt. Azért olyan gyorsan, mert a Winchester cég vezetője; Thomas Gray Bennett azzal a kéréssel fordult a feltalálóhoz, hogy a korábbi, közepes méretű lőszerekkel működő, Modell 1886-os puskát/karabélyt tervezze át úgy, hogy rövid revolver-karabélytöltényekhez váljék megfelelővé. Írónk 2009. november elején két napot töltethetett jávorvadászattal, a svéd Norma tölténygyár vendégeként, Värmland megyében, közel a norvég határhoz. A vadászatról, és természetesen a használt lövedékről olvashatnak bővebben a cikkben.

Magyar sikerről olvashatnak a Kombinált Lövészeti Európa bajnokságon, mely 2015. július 4–7. között rendeztek meg. A versenyen 14 ország – rekordszámú – 180 lövője mérte össze tudását. Varga András pedig megszerezte második Európa bajnoki címét.

A sikeres tenyésztés záróakkordja a fiókák tökéletes egészségben és erőben való felnevelése. Ennek elengedhetetlen kelléke a megfelelő takarmány! Gasztonyi Dániel cikksorozata folytatásaként, a megfelelő táplálásáról állított össze egy cikket, ami bővelkedik gyakorlati tapasztalatokban.

Elfeledett, a dobozban évek óta porosodó alkotásokra bukkantak egy gondosabb leltár alkalmával. Az alkotások Johannes Stradanus 16. századi művész vadászati témájú rézkvarcai voltak amiket ki is állítottak a dél svédországi Lund Kulturen múzeumában.

Gasztronómiai rovatunkban, egy tartalmasabb, immár kora őszi menüt olvashatnak. Előételként szerzőnk egy tésztaragut kínál vaddisznóval, ezt követi egy rozmaringos őzgerinc nyárson, majd egy bazsalikomos szarvasvagdalt, és desszertként egy sütés nélküli sajttorta.

Természetvédelmi rovatunkban a Nimfea Természetvédelmi Egyesület cikkeit olvashatják, amelyek ezúttal is hasznos s érdekes információkat szolgáltatnak. Az első cikk a Messziről jött idegenek címet kapta. Az idegenhonos, agresszívan terjedő fajok komoly veszélyt jelentenek Európa és hazánk biológiai sokféleségére egyaránt. A túrkevei Pásztói-legelőn Európai Uniós támogatással megvalósuló élőhely-rehabilitációs program egyik fontos akciója az értékes gyepen terjeszkedő invazív növényfajok visszaszorítása.

A Berettyó szabályozásáig (1860) a Pásztói-legelőt és vidékét nagy kiterjedésű árterek, ingoványos mocsárvilág, illetve az ezek közé ékelődő szikesedő gyepek és apróbb löszpuszták alkották. Mezőgazdasági művelésre alkalmas terület (kiváltképp a Nagy-Sárrét vízjárta földjén) igen csekély volt. A dús legelők, a kövér füvű rétségek inkább az állattartásnak, ehhez kapcsolódóan pedig a pásztorkodásnak kedveztek. A cikkben, ahogy a címből is adódik – Amikor még ezernyi állat járta a legelőt... – a régi idők pásztorkodásáról, állattartásáról szól. Utolsó cikkünk pedig a madáretetés szabályairól szól, az Erdőmentők Alapítványtól Csonka Zsófia foglalta össze a legfontosabbakat, hiszen közeleg az ősz, és ideje lesz előkészíteni, kihelyezni a madáretetőket.
Alkony Vadászmagazin 2015. június-július

A Tartalomból

Vadászat rovatunkban Gergely Imre következő cikkét olvashatják, Elefánt sűrűben címmel. A cikk egy nem mindennapi élménybeszámolója, egy elefánt elejtésének. A rovat 

folytatásában az álcázás fontosságára hívja fel a figyelmet cikkével Merkei Attila. Több érdekes, hasznos gyakorlati tanácsot kaphatnak nemcsak a vadászok, hanem természetfotósok is!

Marjai Péter folytatja cikksorozatát erdő,- és vadgazdálkodás rovatunkban, Tervezzünk bölcsen! című anyagával. A cikk az apróvadas vadászterületek helyes tervezési szempontjait mutatja be, kizárólag a természetes vadállományra alapozva, fenn tartható módon!

Itthon kevésbé ismert fajta az Alpesi Tacskókopó, és sokan nem tudják, hogy ő is véreb. Aki meghallja a véreb szót magyar vadászati körökben, automatikusan a hannoverire gondol, pedig ennek a kiváló tulajdonságokkal rendelkező véreb fajtának az érdemei elvitathatatlanok, főleg, ha egy jól bevezetett, munkafeladatokkal kellően ellátott és folyamatosan tréningben tartott kutyáról van szó. Vadászkutya rovatunkban ezt a fajtát ismerhetik meg! Lenne igény és lehetőség is vizsla főversenyre hazánkban. Erről is szó volt az OMVK Kinológiai Szakbizottságának májusi ülésén, ahol többek között megvitatták a VAV bírók képzését, a tenyésztő szervezetekkel való együttműködést, továbbá terítékre kerültek a készülő vadászati törvényhez szükséges szakmai javaslatok is.

Aktuális rovatunkban beszámolunk a Május 21-én sajtótájékoztatón bemutatott új Vadászati Törvény koncepciójáról. Az eseményen részt vett dr.Jámbor László, az Országos Magyar Vadászkamara elnöke, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos elnöke. Az eseményen elhangzott, hogy a 30 napos társadalmi vita után nyáron lehet végleges a törvény szövege, amelyről legkorábban ősszel dönthet az országgyűlés.

Muskéta rovatunk a Vademberrel reklámozták című anyaggal indul. A fegyver a szerző kedvenc kengyelkulcsosa, a Savage Modell 99. Theodore Roosevelt, az USA 26-ik elnöke, egyben világhírű természetvédő, vadász is a Winchester M. 1895-öt istenítette, ám 1901-ban azt írta a Savage ismétlőről, hogy: ”Ez a legszebb és legjobban elkészített golyós puska, ami valaha is a birtokomban volt." Az Újdonságokba ismét igyekeztünk összeszedni a legérdekesebb fejlesztéseket és új termékeket. Megtudhatják többek között, hogy elkészült a százezredik darab Blaser Modell R8-as egyeneshúzású, kivehető középagytáras golyósból, megismerhetnek egy ultrakönnyű – 82 gr – puskatámaszt, és egy női puskát a Merkel jóvoltából. Napjaink újdonságai közül torony magasan kiemelkedik Alexander Gelan ötletes találmánya, az ún. Gelan Transformer golyós. Komoly skandináv vadászírók ajánlják főleg az őzbak nyári cserkelővadászatához az ún. Fivefingers Signa lábbelit, mely voltaképpen mintha a cipő és a kesztyű keveréke lenne. A Jensen Modell 99-el folytatjuk Muskéta rovatunkat. Kovács László szerint egy puska lehetőleg legyen hagyományos anyagokból készült. Ez a jól megfontolt véleménye erről, még akkor is, ha történetesen ómódi elveket valló vaskalapos vadásznak tartják érte. Jelen cikkében pontosan ilyen, már-már kivételnek tekinthető, dicsérendő forgótolózáras, középagytáras ismétlőt mutat be kedves Olvasóinak. A magyar Nimródok előtt valószínűleg teljesen ismeretlen a dán Jensen Rifle Company Ltd. modern terméke. Az USA-ban, de más országokban ugyancsak, nagy hagyománya van az ún. ”varmint hunting”-nak, azaz a főleg golyós puskával történő kistestű kártevők, létszám apasztásának. Ezek lehetnek szárnyasok, úgy mint a varjú, szarka, egyebek, ámde döntő többségben a kisemlősök, kis ragadozók egyedszámát ritkítják az ilyen zsákmányolásra (is) szakosodott hozzáértő nimródok. Patkány, földimókus, prérikutya, prérimormota, üregi nyúl, róka, prérifarkas, elvadult kutya-macska képezi a fő célpontjaikat. Ebben a cikkben egy erre alkalmas töltényt, a .17 Hornet-et, egy "csipkelődő kis darázst" ismerhetnek meg.

Korban Krisztián által vezetett koronglövész rovatunkban ezúttal a Pannónia Kupa és EB csapat válogató verseny összefoglalójáról olvashatnak. A Pannónia Kupa 4 ország összefogásával jött létre, ahol mind a 4 nemzet sörétlövői versenyeznek. 200 korongos verseny 7 kategória és 4 csapat, ami jellemezte a két napot.

Solymászat rovatunkban folytatjuk a tenyésztésről már megkezdett cikkünket. Az imprintek, azaz emberre imprintált madarakkal való tenyésztés során kizárólag mesterséges megtermékenyítés jöhet szóba. Erről a folyamatról tudhatnak meg többet a cikkből.

Receptjeink szerzője ezúttal is érdekes menüsort állított össze. Előételként egy húsgombóc levest készít szarvasborjúból, illetve egy sonkás-gombás quiche-t. A főétel ezúttal egy igazi nyári grillezésen is helytálló szarvasburger, a desszert pedig egy egyszerű, krémes házi málna fagylalt.

Természetvédelmi rovatunk elején a Kiskunsági Nemzeti Park 40 évéről emlékezünk meg, idézzük fel a kezdeteket, a fejlődést és az elért eredményeket. A WWF hírekben olyan érdekességeket olvashatnak, minthogy 139 új fajt fedeztek fel délkelet-Ázsiában, vagy hogy sikerült nyomkövető nyakörvet tenni a második hópárducra a világ harmadik legmagasabb hegyének területén. Rövid beszámolót olvashatnak a Soponyai Öko turisztikai Központban Madarak és Fák napja alkalmából tartott rendezvényről, az Erdőmentők legutóbbi akciójáról ami egy jégkármentésítés és erdőültetés volt, illetve megismerkedhetnek a természetvédelmi szempontú kaszálás gyakorlatával is. A jó idő beköszöntével nemcsak mi emberek, de a méhcsaládok is gyakran útnak indulnak. Ebben a vándoroltatási időszakban olyan területeken is gyűjtögetnek, ahol veszélyt jelenthetnek másokra ezért gondozásuk nagy odafigyelést igényel, a Vigyázat méhek! című cikkünkben gyakorlati tanácsokat kaphatnak, hogyan kerüljék el az ilyenkor veszélyes helyzeteket, és milyen jelölésekre kell odafigyelni,

 


 

 

Alkony Vadászmagazin 2015. április - május

A Tartalomból

Az első cikk kicsit különleges, hisz egyik írónkkal készítettünk riportot megjelenő könyve alkalmából. Kovács László fegyveres cikkeit már jól ismerik olvasóink. Igyekszik saját tapasztalatok megosztásával bemutatni egy egy fegyvert, vagy lőszert. A vadászat bűvkörében című könyv különböző korok híres vadászairól szól. Rengeteg kutatómunkával és utánajárással/olvasással készült a könyv. De a cikkben megtudhatnak kicsit többet az íróról is! Gergely Imre, a Mennyei hegyek argálija című cikkében a Tien-shan-ban való vadászútjáról számol be olyan részletességgel, hogy szinte ott érezzük magunkat a hideg, zordnak tűnő mégis gyönyörű Mennyei-hegyekben. Merkei Attila ezúttal egy alföldi sutázás emlékeit vetette papírra, melyet a Nagykunvad Kft. szervezett számára. Ugyan egy évvel hamarabb ejtette volna meg ezt a vadászatot, de a cikkből kiderül, megérte a várakozást, az élmények kárpótolták mindenért! Együtt a pusztáért című cikkünkben egy példamutató együttműködésről olvashatnak vadászat és természetvédelem között, amely nem csupán a látszat és egy nagy értékű beruházás miatt kötött együttműködés, hanem hosszú múltra visszatekintő, egymás kölcsönös elfogadásán alapuló szimbiózis.

Erdő-, és vadgazdálkodás rovatunkban egy kényes, és napjainkban igen sokat emlegetett témáról ír felkérésünkre Gálhidy László a WWF Magyarország egyik szakembere. A közjavak erdeje című cikkben az alig 5 éve hatályban lévő erdőtörvény módosításáról és annak hatásairól olvashatnak, kockázatokról, következményekről, problémákról. Marjai Péter cikkében Természetesen fácán! címmel a fácán gazdálkodásról olvashatnak, arról, hogyan lehet jól gazdálkodni akár természetes akár mesterséges közegben. A cikk folytatása a magazin következő számában jelenik meg!

Horváth Dániel folytatja GPS kutyakövetésről szóló cikksorozatát. GPS és az utánkeresés 2. című cikkében a gyakorlásra fekteti a hangsúlyt és mutat néhány érdekességet a készülékkel kapcsolatban, és gyakorlati tapasztalatait is megismerteti Önökkel.

Aktuális rovatunkban néhány érdekesebb rövidhír kapott helyet. Olvashatnak a vadbalesetek által bekövetkezett teherviselésről, valamint a megújult vadászképzésről és a hivatásos vadászok helyzetének érdemi javulásáról is. De egy nemrég Orosházán bekövetkezett tragédia utáni egyeztetés eredményeinek beszámolójáról is írunk.

Az Újdonságokba ismét igyekeztünk összeszedni a legérdekesebb fejlesztéseket és új termékeket. Megismerhetnek egy kifejezetten hölgyek számára fejlesztett, inkább lőgyakorlatokon hasznos csillogó kövekkel ellátott fülvédőt, a Remington által idén bemutatott V3 Field Sport fegyvert, amelyet a létező legjobb félautomata sörétes vadászfegyvernek tartanak. De megismerkedhetnek a Winchester új tolózárasával, Rigby kiegészítőkkel, és a világhírű olasz Benelli cég legújabb M. 828 fantasztikusan modern formatervezésű, szerkezetére pedig újszerű megoldások jellemzőek.

A Muskétát rovatunk a Hadifegyverből vadászpuska című cikkel indul, amely a Spencer Modell 1860-ról szól. A fegyvert nevéből is adódóan 1860 márciusában szabadalmaztatták hosszú csövű puskaként és kurta karabélyként egyaránt megkedvelték. Egyszerű szerkezetű, robusztus darab, a cikkből megismerhetik részletesen a történetét. Ahogy már megszokhatták a következő cikk töltényről szól mégpedig a .318 Westley Richards-ról, amelyet a bóbitás antiloptól az elefántig sok faj vadászatán használhatnak. A cikkben részletesen olvashatnak ballisztikai adatokról, hogy a maga korában mennyire állta meg a helyét ez a lövedék, és hogyan viselkedik napjainkban.

Magyarország először kapta meg a Korongvadász Európa bajnokság rendezési jogait, ami júniusban kerül megrendezésre. A cikkben a pályáról és magáról a bajnokságról tudhatnak meg részleteket. Reméljük kedvet kapnak, és ellátogatnak nézőként!

A tavasz a születés, és a természet ébredésének évszaka. Szinte minden fajnál párzási időszak van. Nincs ez másként a ragadozó madaraknál sem. Solymászat rovatunkban ezúttal a tenyésztéssel ismerkedhetnek meg, de közben múltbéli érdekességekről, is ír állandó szerzőnk Gasztonyi Dániel.

Természetvédelmi rovatunkban olyan háziállatokról olvashatnak, akik szerves részét képzik a természetvédelemnek. Egy Life+ program keretein belül megvalósuló modellről tudhatnak meg információkat, és ismerhetik meg azokat a fajokat akik a program részét képezték. A színpompás tavaszi vizek cikkben a Herman Ottó Természetvédő kör azokat a színes, szemet gyönyörködtető récefajokat mutatja be, amelyek maradandó élménnyel ajándékozzák meg az őket megfigyelő természetjárókat. Az Erdőmentők érdeklődését egy fiatal vegyész keltette fel. A zuzmókat vizsgálják, mint jelzőoszlopokat, hisz nem találkozhatunk velük bárhol. A kutatást 2014 őszén kezdték, erről számolnak most be részletesen.

Receptjeink szerzője ezúttal is érdekes menüsort állított össze. Előételként egy fehérbab krémlevest kínál tejszínes kucsmagombával, illetve szalonnás medvehagymás kenyérpudingot. A főétel ezúttal vaddisznóból készül, egy Jáger szelet, desszertként pedig megismerhetik a habkönnyű mézes-epres sabayon elkészítését.

 


 

Alkony Vadászmagazin 2015.  február-március

A Tartalomból

 Kovács László, 7 főbűn című cikkével indul a vadászati rovatunk. Egy dámbika elejtésére várva elmélkedett, és ezt osztja meg Önökkel. A cikkben, ahogy azt a cím is elárulja a 7 bibliai főbűnt – a hasonló című fim alapján – próbálja a vadászokra vetítve felsorolni, természetesen magát sem kihagyva a véleményformálásból, a végén pedig a vadászat is eredményesen végződik. Gergely Imre a Kanadai Yukon-ban töltött 2 hetet vadászattal. Ez idő alatt szeretett volna elejteni Stone-kost, Alaszka-Yukon jávorszarvast, hegyi karibut és grizzlymedvét. Sikerült -e neki? - megtudhatják a cikkből.

Vadászkutya rovatunkban az Után Keresők Baráti Körének egyik tagja, Horváth Dániel számol be a GPS-es kutyakövetőröl. A termékről már olvashattak a lapban, ebben a cikkben azonban valós, gyakorlatban szerzett tapasztalatokat oszt meg Önökkel.

„A vadgazdálkodásnak/vadászatnak és a természetvédelemnek közös érdeke, hogy a lehető legtöbbet tudjunk hazánk madarairól és emlőseiről.” Csáki Dalma, természetvédelmi mérnök a borzkotorékok visszanépesülésének felméréséről ír, a cikkből az is kiderül, hogy a borz hazai állománya az elmúlt 15 évben igen jelentős szintet ért el, korábban be nem népesített élőhelyeken is megjelent.

Az Újdonságokba elhoztuk Önöknek a világ legdrágább kését, egy érdekes sörétest a Beretta M .486 Paralello-t amelyet korunk egyik legismertebb formatervezője, az ausztrál Marc Newson rajzai alapján készítettek. A továbbiakban az olasz Artipel termékek mutatkoznak be, amelyek a bőr különleges, több évtizedes múltra visszatekintő tradicionális technológiájának köszönhetően, hosszú élettartamúak és egyedi a minőségük, azt is megtudhatjuk, hogy ki lett a hullatékköpő világrekorder.

A Muskétát Kovács László által írt cikk indítja, melynek Kommunista klasszikus a címe. A csehszlovák BRNO ZKK 600 -ról osztja meg Önökkel gyakorlati tapasztalatait. Folytatásban a ma már ritkaságnak számító 8x57JR vadásztöltény, egyike volt azoknak a központi gyújtású lőszereknek, amelyek mind külsejükben, mind ballisztikailag a legmodernebbek közé számítottak a maguk idejében. Merkei Attila a somogyaszalói Élménylőteret mutatja be azoknak az olvasóknak akik még esetleg nem jártak ebben a komplexumban. A gyermekektől a tapasztalt vadászokig mindenki megtalálja a saját képességeinek, ismereteinek megfelelő gyakorlati/szórakozási módot, tapasztalt lő oktatók segítségével.

Az előző számunkban indult koronglövészeti rovatban ezúttal Jéri Tamás koronglövőt ismerhetik meg, aki fiatal kora ellenére a nemzetközi korongvadász szövetség versenyeinek élvonalába került. Sikereiről, az oda vezető útról és a versenyeiről tudhatnak meg többet a cikkből.

Gasztonyi Dániel mestersolymász ezúttal békésben járt vadászni, az itt szerzett élményeit és tapasztalatait vetette papírra, és a vadászattal párhuzamosan megismerhetjük Füzesgyarmat vizivilágát is.

Természetvédelmi rovatunk a Herman Ottó Természetvédelmi Kör év összefoglalójával indul, az elmúlt időszak törekvéseit, megvalósult programjait ismertetik. Törekvéseik másik fontos eleme a vadgazdálkodás által érintett ragadozó madarak megítélésének és a szárnyas vízi vad vadászati hasznosításának problémaköre. Az elmúlt években több védett és fokozottan védett madár is mérgezés áldozatává vált, az elmúlt évtizedben összesen 80 esetet regisztráltak melyet 13 madár élt túl, és épült fel. A Madarak a boncasztalon című cikkben erre a problémakörre igyekeznek felhívni az olvasó figyelmét. Az Erdőmentők újabb közbenjárásukról adnak számot. Az Ócsai láp megmentését tűzték ki célul, önkéntesek bevonásával 2014 őszén.

Fazekas József ezúttal a damaszkuszi acélt, és annak megmunkálásának részfolyamatait mutatja be Önöknek részletesen, fotókkal szemléltetve a Késmíves rovatban.

Receptjeink szerzője egy igazi báli menüt ajánl. Ha bálra készülnek, vagy csak egy baráti összejövetelt tartanak a báli szezonban, érdemes kipróbálniuk ezeket az ételeket. Előételként egy rókagombás-vargányás omlettet ajánl favágó módra vagy Waldorf salátát füstölt pisztránggal, főételként egy egyszerű és elegáns ételt, a szarvashúsos tagliatelle-t, a menü végén, desszertként pedig egy könnyű vaníliakrémes-málnalekváros charlotte tortát kínál. 

Alkony Vadászmagazin 2014.  december-január

A Tartalomból

Ismét az év végéhez közeledünk, az Alkony Vadászmagazin minden munkatársa Békés, Boldog Karácsonyt és Vadász sikerekben gazdag, boldog új évet kíván. Nézzük mit tartogat az idei év utolsó száma.

Vadászat rovatunkban egyik olvasónk, Remper István által küldött cikkét találják Farkas vér címmel, amellyel emléket szeretne állítani egy családtagjának, és eközben két érdekes vadászat történetét is megosztja az olvasókkal. Gazdag József ezúttal Szeptemberi idill című cikkét olvashatják egy érdekes és élményekkel teli vadászatról. Merkei Attila egy sikeres őzhívás élményeiről számol be.

Az I. Szent Hubertusz bajnokságról olvashatnak vadászkutya rovatunkban, amelyet a Vadex Zrt. szervezett és bonyolított le sikeresen hagyományteremtő céllal.

Muskéta rovatunkban Kovács László Háttérbe szorítva című cikkében a .308 Norma Magnumot vesszük górcső alá, amelyben az író megosztja tapasztalatait és érdekes, gyakorlatias módon igyekszik bemutatni a lőszert. Újdonságok rovatunkban megismerhetik a Longthorne söréteseket, a Wizz homloklámpáját, és bemutatunk egy forgópengés vadászkést is. Muskéta rovatunk folytatásaként Tógyer Imre a Wheaterby fegyvereket mutatja be, és közzé tesszük Kovács László felhívásának eredményét is. A Legendás lőfegyverek konstruktőre című cikkünk Samuel Colt-ról és az ő munkásságáról szól, olvashatnak továbbá Buffalo Bill elárverezett fegyvereiről is.

Egy új rovat indul mostani számunktól Koronglövészet címmel. Első cikkünkben az idén bekövetkezett egyesületi változásokról, új tisztségviselőkről és a szakágban ebben az évben sikereket elért sportolókról olvashatnak, illetve találnak egy versenynaptárat is a jövő évre vonatkozóan.

November 5–7. között rendezték meg a XXIII. Nemzetközi Solymásztalálkozót Füzesgyarmaton. Gasztonyi Dániel cikkéből megtudhatjuk, hogy a 3 nap milyen eredményekkel zárult.

Természetvédelmi rovatunkban az országban újra tömegesen megjelenő vörösnyakú ludakról lesz szó, illetve a lakott területeken élő fülesbaglyokról, amelyek a túlszaporodott rágcsálók természetes ellenségei. IX. alkalommal rendezték meg a Magyar Természetvédelmi és Biológiai konferenciát ennek összefoglalójáról és állásfoglalásáról olvashatnak. SOS-erdőmentés vadvédelem, e cikkben az Erdőmentők Egyesület tevékenységét és mindennapjait ismerhetik meg.

Elindult Késmánia rovatunk, Fazekas József első cikkében a kés részeit ismerteti, a továbbiakban késekről, késkészítésről tájékozódhatnak és késkészítő mestereket is bemutatunk.

Gasztronómiai rovatunkban karácsonyi ételekkel és ízekkel találkozhatnak. Kapalló G. Gyula ajánlata előételként az újévkor szerencsehozóként is emlegetett lencseleves szarvas kolbásszal, valamint megtalálják a diós-zsályás vaddisznófasírt receptjét is. Főételként borban pácolt nyulat készít kucsmagombával végül desszertként egy különleges borkocsonyát ajánl.

 Alkony Vadászmagazin 2014.  október – november

A Tartalomból

Október-novemberi számunk Vadászat rovatában Gazdag József Gömöri Bikák című cikkében egy élményekkel teli vadászat történetét olvashatják.

A portréban Tóth Kálmánt ismerhetik meg kicsit közelebbről, olvashatnak benne vendéglátó ipari múltjáról és, hogy hogyan került közel hozzá a vadászat.

A Nagyvilágból érdekes cikkeket hozott önöknek Rónay Vera, elsőként az idén 90 éves Állategészségügyi Világszervezet munkáját ismerhetik meg kicsit közelebbről. A folytatásban Észak-Karolinában nemrég betiltották a prérifarkas vadászatot mert egy vadász véletlenül egy újrahonosított vörös farkast lőtt le. Vlagyimir Putyin engedett szabadon egy tigrist mely nemrég Kínában került elő a nyakában lévő nyomkövető segítségével.

Muskéta rovatunkban Kovács László egy érdekes felhívással fordul Önökhöz szavazhatnak különböző fegyverekre, a szavazataikat beküldők között értékes könyvnyereményeket sorsolunk ki. Szavazataikat itt adhatják le. Univerzális nagykaliber című cikkében a .350 Rigby Magnumról olvashatnak megosztja tapasztalatait a kaliberrel kapcsolatban, és, hogy miért is hívják univerzális nagykalibernek. Tógyer Imre folytatja cikksorozatát ezúttal a Precíziós és nagytávolságú versenyekről. Újdonságok rovatunkban olvashatnak az új Tikka T3 CTR-ről, mivel ünnepel az idén 150 éves Mannlicher, a NIKON kiadta az ACULON W10 sorozatát melyet divatos megjelenésével széles spektrumot céloz. Esik szó többek között olcsó esőpuskáról, Weaver újdonságról meghökkentő elöltöltőről, és csőnehéz Sauer-ről. Németh Balázs a Muskéta rovaton belül két új elöltöltős Pedersolit mutat be a Traditional Hawken .54 és .50 kovás és a Traditional Hawken .54 és .50 csappantyúst. A továbbiakban az elöltöltő fegyveres vadászatok kedvelői egy felhívással találkozhatnak hogyan miként tesztelhetik elöltöltős fegyvereiket vadászati körülmények között egy kutatási programnak köszönhetően. Skandináv golyós vadászpuska evolúció csúcsa? ebből a címből nem sok derül ki de az olvasók ebből a cikkből megtudhatják milyen típusról is van szó, valamint az író a tapasztalatait is megosztja.
 
Ha hőkamera vásárláson gondolkodnak következő cikkünkből kiderül mire érdemes odafigyelni vásárlás előtt.

Gasztonyi Dániel a tollas kártevők között segít eligazodni, és rávilágít, hogy, miként orvosolhatjuk az általuk okozott problémákat.

Természetvédelmi rovatunkban egy olyan madarat ismerhetnek meg, amely kiemelt figyelmet érdemel, hisz nagyon kevés példány él már csak belőle az országban, ő pedig nem más mint a Cigány réce, ezen túl megismerhetik a mezőgazdasági területeink ragadozó madarait és, hogy mennyire hasznos munkát is végeznek.

Újra találkozhatnak a Művészek a vadászatban rovattal – ezúttal Fazekas József munkásságát és a késes szakmában elért sikereit, érdemeit ismerhetik meg.

A gasztronómiai rovatunkban izgalmas ételekkel és ízekkel találkozhatnak. Kapalló G. Gyula elkészíti a Diana carbonarát és egy szarvas kolbász elkészítésének fortélyaiba is beavat, ezen túlmenően az erdésznyárs és a fűszeres sütőtökös pite elkészítését is megtalálják a receptjei között.
Alkony Vadászmagazin 2014.  augusztus - szeptember

A Tartalomból

Augusztus szeptemberi számunk Aktuális rovatában egy nagyon sokrétű és sokszor kényes témával foglalkozunk, mégpedig a vadkárral. A cikkben olvashatnak az új Ptk-ról, és arról, milyen változásokat javasolnak a szakmai szervek. Ugyanebben a rovatban Gazdag József írását olvashatják, vadászatról, vadászokról, azoknak ajánlja, akik negatívan ítélik meg eme ősi tevékenységet.

Egy róka hívósíp fantasztikus tesztjéről számol be Merkei Attila, melyet ő maga készített, és rövid idő alatt két példányt is sikerült elejtenie a segítségével. Ede című cikkünkben egy vaddisznóhajtás élményeit meséli el Gazdag József, és a történet végén megtudhatják ki is valójában Ede, a cikk címadója.

60 év hosszú idő. Portré rovatunk alanya pont ennyi ideje járja az erdőket, mezőket, és vadászik, védi a természetet. Ismerjék meg Szász Károlyt.

Nagyvilágból rovatunk ezúttal is érdekességeket tartogat. Elsőként egy CIC Nemzetközi Találkozóról olvashatnak összefoglalót melynek fő témái állategészségügyi kérdések voltak. Amerikában 3 antilopfaj vadászatára vonatkozó tiltást vontak vissza, mely eredmény részben az SCI közbenjárásának köszönhető. Kendall Jones. A nevét a legtöbb internetes portálon olvashatták. Egy fiatal lány, aki vadászik és lelkes természetvédő, mégis sokan kritizálták, támadták közösségi oldalán közzétett fotói miatt. Az SCI jogásza készített vele interjút, melyből sok minden kiderül. Phil DeLone, az SCI elnökének levelét olvashatják, mely válasz a HSUS CNN-ben megjelent cikkére.

Muskéta rovatunkban a már megszokott íróinktól olvashatnak. Kovács László a Kifutó kaliber? című cikkében a .222 Remington lőszerről olvashatnak tapasztalatokat, az elején, ahogy megszokhatták egy vadászaton való használatát írja le szerzőnk majd megtudhatjuk kifutó kaliber lesz –e vagy sem. Németh Balázs egy újabb elöltöltő fegyver múltjába és jelenébe kalauzol minket. Következő cikkünkben a veszélyes fegyverekről olvashatnak, és a biztonságos fegyverhasználatról. Kovács László igazán tapasztalt e tekintetben. Tógyer Imre cikksorozatának következő fejezetében a lövészeti alapokról és hibázási lehetőségekről olvashatnak.

Solymászok Szellemi kulturális Találkozóján vett részt Gasztonyi Dániel mestersolymász melyről be is számol, de cikkében olvashatunk még Lelovich Györgyről, és a fiatal madarak munkába állításáról is.

Természetvédelmi rovatunkban a WWF hírei közül szemezgettünk. Így olvashatnak arról többek között, hogy amerikai óriáscégek megállapodást írtak alá melyen kijelentették elvárásaikat és igényeiket a megújuló energiákkal kapcsolatban, vagy, hogy a hideg front miatt idén hamarabb indult a madárvonulás. Szintén ebben a rovatban a fácánfélék élőhely megőrzéseinek fontosságára mutat rá a következő cikk, a továbiakban pedig a mezsgyék és bágergödrök összefogással való megőrzéséről is olvashatnak.

A gasztronómiai rovatunkban megtudhatják, hogyan kell készítsenek cukkíni krémlevest és, gyömbéres-mézes szarvaslapockát, de állandó szakácsunk Kapalló G. Gyula elárulja a rozmaringos vaddisznócsülök készítésének titkait is, desszertnek pedig egy hűsítő parfé kelyhet ajánl, és természetesen minden fogáshoz kapnak borajánlót is.

 Alkony Vadászmagazin 2014. június – július

A Tartalomból

E havi számunk aktualitás rovatában a vadhússal megreformált közétkeztetésről olvashatnak. A szakemberek szerint a magyar vadhús egészséges és helye van a közétkeztetésben. Hogy melyik kor-, vagy fogyasztói csoportnak és milyen feldolgozottságban ajánlják majd az ebből készülő ételeket, azt a jelenleg futó mintaprogramok fogják eldönteni.

Dupla róka címmel olvashatnak Gazdag József olvasónk tollából egy cikket vadászat rovatunkban. Ebben a rovatban olvashatják még Háromszáz disznó címmel Kovács László 300. disznójának vadászatát. Idén is megrendezésre kerül a 2013-ban útjára induló VADHOFF, a vadászok és horgászok nyár végi nagy találkozója. Megtudhatják a program előzetest, és, hogy miben lesz más az idei találkozó.

A gazdálkodóknak nyújt segítséget a Marton Genetics, bemutatja a „gazdák új kedvencét” a hibridrepcét.

Portré rovatunkban ezúttal Pál Gyula, SCI elnök engedett bepillantani vadászéletébe, és arról is mesélt, mit tesznek a hazai SCI tagok a vadászatról kialakult negatív vélemény átformálása érdekében.

Rónay Vera ezúttal is érdekes cikkeket gyűjtött össze nagyvilágból rovatunkba. Olvashatnak többek között arról, hogy Erdélyben hogyan veszélyeztetik a hamis statisztikák a farkas populációt, és arról is, hogy Zimbabwe megnyerheti –e az orvvadászok elleni háborút, illetve, beszámol a 61. Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács üléséről, amelynek mottója „Fiatalok, vadászat és biodiverzitás”. Bernard Lozé újabb 4 évre megválasztott elnök pedig hat fontos stratégiai célterületet fogalmazott meg.

Egy golyóstöltény az örökkévalóságnak címmel olvashatnak Kovács László tollából, a .30-30 Winchester munícióról Muskéta rovatunk elején. Tovább lapozva Németh Balázs beszámolóját olvashatják a kutatási célú elöltöltő fegyveres vadászatokról. Olvashatnak a jogalapról, a területről, ahová engedélyt kaptak erre a kutatási célú vadászatra, és természetesen a szerző összefoglalja a tapasztalatokat, illetve említést tesz a program folytatásáról is.
Tógyer Imre folytatja cikksorozatát. Ezúttal a golyós vadászfegyverek sport és vadászati felhasználásáról olvashatnak.

Gasztonyi Dániel mestersolymász ezúttal egy elengedhetetlen solymászfelszerelés, a sapka elkészítésének folyamatát mutatja be Önöknek.

Juhász Jánost és munkáját ismerhetik meg művészek a vadászatban rovatunkból, aki a családjának harmadik generációs késművese.

Természetvédelmi rovatunk első cikke a Natura 2000-es területekről szól. Áldás vagy átok, ha egy földterületet Natura 2000-es területnek sorolnak be? A cikk körüljárja a Natura 2000 területeket körüllengő misztériumokat.
A pollinátorfajok védelméről szóló cikkünk folytatását olvashatják tovább. A Nyírábrányi Földtulajdonosok Vadászati Közössége is csatlakozott az ide Te Szedd! akcióhoz, amelynek keretein belül 250 zsáknyi hulladéktól szabadították meg az erdőterületeket, tájvédelmi körzeteket. Az ország több városához hasonlóan immár a Miskolcra és Lillafüredre látogatókat is segíti a digitális útitárs elnevezésű telefonos applikáció. 80. születésnapja alkalmából köszöntöttük Jane Goodalt, a Csimpánzok bűvöletében című cikkel.

A gasztronómiai rovatunkban megtudhatják, hogyan kell elkészíteni a tárkonyos vadragulevest, és, hogy hogyan készítsünk vaddisznón saslikot, de állandó szakácsunk Kapalló G. Gyula elárulja a gemenci szarvas pörkölt készítésének fortélyait is, desszertnek pedig egy igazi különlegességet ismertet meg velünk, a rebarbarás-epres morzsasütit.

A Beo-Pa Kft. jóvoltából megismerhetik a Pulsar legújabb, az IWA-n bemutatott hőkameráját, amely még messzebbre és még élesebben lát. 

 


 

Alkony Vadászmagazin 2014. április - május

A Tartalomból

Az Erdő- és vadgazdálkodási rovatunkban ezúttal két érdekes kutatásról olvashatnak. Az egyik Vinnai Attila megfigyelései alapján készült, és az őzek téli és nyári viselkedését, valamint területválasztási szokásait mutatja be. A másik az aranysakál akusztikus állományfelméréséről szól, amelyet Pallos Zsuzsa készített a Velencei tó környékén.

E számunk portré rovatában két kedves embert ismerhetnek meg, akikhez igazán közel áll a vadászat. Igaly Diána olimpikont és Sági Szilárd, magát csak „gasztro kibicnek” nevező séfet sikerült megszólaltatnunk.

A Tavaszi erdők büszke királynője címmel olvashatnak érdekességeket az erdei szalonkáról, mint például az öngyógyító képessége, a folytatásban Kovács László fordításában Erdei szalonka rekordokról Ben Christensen: „ Jagtkonger” (Vadászkirályok) című könyve alapján.

Átadták a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeumot, melyben 1945 után iskola és kórház is működött, 1983 óta viszont üresen állt a kormány 2011. július 15-i határozatában döntött arról, hogy a hatvani kastélyban hozza létre az Országos Magyar Vadászati Múzeumot.

A bak idény kezdetén Kontos Tivadar, túrkevei vadászmesterrel beszélgettünk a szezonról.

Nagyvilágból rovatunkat Rónay Vera fordította és szerkesztette. Olyan érdekességekről ír, hogy fenntarthatatlanná vált az oroszlánok trófeavadászata. Afganisztánban az egyre szaporodó illegális vadászatok ellen küzdenek, Máltára önkéntesek érkeztek a madárvédelem érdekében, valamint, hogy Olaszországban a városi lakosságot veszélyezteti a farkasok közelsége.

A kutyaidomítás, kutyanevelés cikksorozatunk második részében a vizsla tulajdonságairól beszél Bajusz István.

A vadegészségügy aktuális helyzetéről szerveztek konferenciát március 25-én a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. A program egyik kiemelt részét képezte a hazai vadhús helyzet jelene és jövője.

Muskéta rovatunkban „Nem csak őzre használható” című, Kovács László által írt cikkben egy Magyarországon vadászó norvég pár vadászatán és a szerző tapasztalatain keresztül ismerhetjük meg a svéd-norvég hadi múltú 6,5x55 Swedish vadászlőszert. A már jól megszokott elöltöltős fegyverekről, és velük való vadászatról szóló cikk is helyet kapott Németh Balázstól. Ebben arról olvashatnak, hogy az elöltöltő fegyveres vadászatot miként befolyásolja az eső, valamint, hogy ez ellen hogyan védekezhetünk. Az újdonságok között érdekes eszközöket találhatnak mint pl.: afrika koffer, új Blaser és ultrakönnyű Wetherby fegyverek. Sako M. VL63 Finnwolf Kovács László tollából egy dámlövő kengyelkulcsos, fotókkal és robbantott rajzzal illusztrálva. A folytatásban a golyós vadászfegyverek között segíti a kezdőket az eligazodásban hasznos tanácsokkal Tógyer Imre.

Gasztonyi Dániel ezúttal néhány gondolatát osztja meg a solymászatról, valamint elkészült a XI. Országos Sasleltár az MME a nemzeti park-igazgatóságok és más civil természetvédelmi szervezetek összefogásával.

A gazdálkodóknak nyújt segítséget a Marton Genetics, hogy miképp termeljenek napraforgót 2014-ben biztonságosan, ugyanakkor jövedelmezően az EU szabályozások mellett.


Kovács László Lőporfüstös emlékeim című könyvéből részletet olvashatnak egy szalonkavadászatról amikor is a szerző Máriássy Pálnál járt látogatóban 1987-ben.

A pollinátorfajok védelme, haszna a természetjáró rovatunk első cikke; jelmondata: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!”, a folytatásban bemutatunk néhányat a 2014 év élőlényei közül.

A gasztronómiai rovatunkban megtudhatják, hogyan kell elkészíteni a medvehagymás burgonyakrémlevest, milyen az erdészné lepénye, valamint Kapalló G. Gyula elárulja a vaddisznó készítés fortélyát hagymalekvárral és medvehagymával.

A Turbó-Pegazus ajánlja a vadásztársaságok figyelmébe az olcsó, gyors, praktikus és időtálló szendvicspanel és trapézlemez beruházásait, melyek elengedhetetlen építőanyagai a vadgazdálkodási eszközöknek.

 


 

Alkony Vadászmagazin 2014. február – március

A Tartalomból

A magazin tartalmi ajánlója előtt szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy ez a szám már kapható a MOL, OMV és Agip töltőállomások nagyobb benzinkútjain.
Napokon belül kezdetét veszi a 2014-e FEHOVA, melyre mi is készültünk Önöknek. A magazinban találnak néhány kiállító termékeire illetve szolgáltatásaira irányuló kedvezményes kuponokat, melyeket nemcsak a FEHOVA-n, hanem a rendezvényt követő egy hónapon belül az üzletekben is beválthatnak.
Nézzük a tartalmat!
„A fogoly védelmében „elnevezésű konferencián járt a magazin egyik munkatársa Hódmezővásárhelyen. Neves magyar és külföldi szakemberek előadásait, kutatási tapasztalatait hallhatták a jelenlévők, melynek összefoglalóját olvashatják most azok, akik szerettek volna eljutni, de a zord időjárás ezt nem tette lehetővé.

Novemberben Lipp Adrienn lovas vadászhölgy vadászvillájába invitált minket, és ott mesélt szakmai életének előmeneteléről, a híres filmforgatásról, és bepillantást engedett magánéletének egy részébe is. Így láthattuk, hogyan éli csaldjával természet közeli életüket a Bakony lábánál fekvő kis településen, Úrkúton.

Két emlékezetes disznóhajtás tapasztalatait is olvashatják a Partiumból a lap hasábjain.
A gyótai gombnyársas címmel Páll Endrére emlékszik a szerző, egy együtt töltött vadászat emlékein keresztül.

A „Nagyvilágból” című rovatunkban most is olvashatnak érdekességeket. Az első cikk „Gomphos elkema” címmel egy picit hosszabb, de annál érdekesebb információkkal szolgálhat. 2008 tavaszán néhány paleontológus az egyik legrégebbi teljes nyúl csontváz-kövületre bukkant. Olvashatnak még a vadvilág világnapjáról, az USA beli vadállomány szabályzásról és az Egyesült Arab Emirátusok egy igencsak jól jövedelmező „sportjáról” a solymászatról is.

Vadászkutya rovatunkban beszámolunk a hazai ebtenyésztésben bekövetkezett változásokról, és megismerhetik a bourbonnais-i vizslát is. Egy cikksorozat is helyet kapott ebben a rovatban, amelyet Zemankó Anikó segítségével Bajusz István módszerein keresztül követhetnek majd nyomon. A sorozat első részében a kutyaidomítás vagy kutyanevelés kap hangsúlyt.

„Közlekedjünk” rovatunkban az ARGO kétéltű járművét mutatjuk be.

Muskéta rovatunkban az újdonságok mellett a már jól megszokott íróinktól olvashatnak, Kovács László tollából Weatherbyvarázs, Németh Balázstól pedig Apa és fia – A két Wesselényi Miklós címmel egy-egy érdekes cikket. Egy újonnan induló sorozattal itt is találkozhatnak. Tógyer Imre segít a kezdő vadászoknak eligazodni tapasztalataival a fegyverek és fegyvertartozékok „világában”. Az első cikkben a megfelelő fegyver és fegyver tartozékok kiválasztásához kaphatnak hasznos segítséget.

A solymászat rovatban Gasztonyi Dániel ezúttal egy szegedi nyulászat emlékeit osztja meg Önökkel.

Természetvédelmi rovatunkban az agrárterületek biodiverzitás megőrzéséről és a fehér gólya tervszerű védelméről olvashatnak.

Vadgasztronómia rovatunk pedig ismét lehengerlő íz kombinációkkal szolgál Önöknek.

Kellemes kikapcsolódást kívánunk minden olvasónknak!

 


 

Alkony Vadászmagazin 2013. december – január

A Tartalomból

Egy éves lett az Alkony Vadászmagazin! Köszönjük minden kedves olvasónknak a kitartó figyelmet, amit a magazinnak szentel/szentelt. Szerkesztőségük tagjai továbbra is azon dolgoznak, hogy minél érdekesebb cikkeket olvashassanak.

A magazin árát a december-januári számtól 100 Ft-al kellett emelnünk megértésüket előre is köszönjük, így ezentúl a magazin fogyasztói ára 750 Ft, előfizetőknek pedig 650 Ft. Előfizethetnek weboldalunkon és a postahivatalokban. Régebbi számainkat hamarosan megrendelhetik a weboldalunkon keresztül. A magazin megvásárolható a Relay és inmedio üzletekben, a pavilonhálózatban és a postahivatalokban. A Colorinterpress Kft. jóvoltából Szerbiában, Szlovákiában és Romániában is elérhető a lap. A cégnél érdeklődhetnek előfizetés és vásárlási igény esetén.

Ajándékozzon a vadászat és természet iránt érdeklődő szeretteinek, ismerőseinek Alkony Vadászmagazin előfizetést.

Az Alkony Vadászmagazin első alkalommal járt, Kárpátalján, Ukrajna területén, ahol a Viski vadászok magyarországi mintára szeretnék átvenni a vadgazdálkodást, hogy területeiken trófeás vadra lehessen vadászni. A Vidékfejlesztési Minisztérium támogatásával jött létre az „oktatóhét”, amelyen a magyarországi vadgazdálkodás gyakorlati részeinek ismeretanyagát Vinnai Attila adta át, a Szabolcs- Szatmár-Bereg Megyei Hivatásos vadász szekció alelnöke.

„Célkeresztben az apróvad”, címmel készítettünk interjút Szabó Ferenccel a Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti- vadászati- halászati főosztály, főosztályvezető helyettesével.

130 éves az ország első erdészeti iskolája, Zemankó Anikó, „Ahol a fák is mesélnek”, címmel írt e jeles napról.

„Őszi vadászélmény”, címmel állandó szakújságírónk egy hajtásról számol be a Hortobágy- Berettyó melletti pusztákról.

„Kérem, ne mondják rám, hogy sportvadász” címmel olvashatnak, egy sokat vitatott szóösszetételről.

A „Nagyvilágból” című rovatunkat, Vidákovics Alexandra állította össze és fordította. Elsőként a siketfajddal foglalkozik Skóciából. A Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács 2014-re fotópályázatot írt ki, melynek témája „Elképesztő élővilág”, díjátadására 2014. április 26-án kerül sor Milánóban. A díjazás 250-1000 Euró között mozog. Benyújtási határidő 2013. december 31.
A rókavadászattal kapcsolatos törvények újragondolását szorgalmazzák a farmerek Angliában, a legújabb kutatások alapján pedig kiderült, a denevérektől származhat a SARS vírus. A rovat zárásaképpen a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) trófeabírálati rendszeréről olvashatnak.

2014. február 13-án újra nyitja kapuit a FEHOVA. A magazinban, ahogy tavaly is, található egy kupon, melynek kitöltése kedvezményes belépőjegy megvásárlásra jogosít.

A Safari Club International pályázatot hirdet „Ifjú vadászíró” címmel 3 korcsoportban, a díjátadó a 2014. évi FEHOVA kiállításon lesz megtartva, beküldési határidő 2014. február 5.

Vadászkutya rovatunkban az évzáró CACIB és kvalifikációs verseny a téma, mely Komáromban volt megtartva október 19-20-án, Korózs András a MEOE elnöke összefoglalja az elmúlt esztendőt, és betekintést enged a 2014-es év terveibe is.

Közlekedjünk rovatunkban találkozhatnak a 2012-ben ráncfelvarráson átesett Mitsubishi L200 Pick-Up-al, és láthatnak fotót a 2013-ban Genfben bemutatott jövő Mitsubishijéről.

Állandó szakírónk, Németh Balázs a Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és vadászok szövetségének elnöke arról ír, hogy már lehetséges a vadászat elöltöltő fegyverrel, Magyarországon egy kutatási célú program keretében, amelyet a Pest Megyei Kormányhivatal Földművelési Igazgatóságának vadászati-halászati osztálya adott ki, 2014. február 28-ig, az Ipoly Erdő Zrt. 13-570410-134 kódszámú vadászterületének természetvédelmi oltalom alá nem eső részére.

Az Újdonságok rovatot szakíróink Kovács László és Tógyer Imre állították össze.

Kovács László Bűvös kaliber címmel egy 7X65R Brenneke típusú lőszerről ír. A továbbiakban is az ő tollából olvashatunk egy fegyvertesztet Különös vadászfegyver címmel, mely egy 1895 kengyelkulcsos Winchesterről szól.

Gasztonyi Dániel mestersolymász a hibrid és tájidegen solymászmadarak természetvédelmi kockázatáról ír.

In Memorian Páll Endre, mindenki Bandi bácsija, 1923-ban született és 2013-ban hunyt el. Kovács László tollából olvashatják a megemlékezést.

Természetvédelmi rovatunkban a ragadozó madárfajaink védelmére hívják fel a figyelmet a Herman Ottó Természetvédelmi Kör munkatársai.

„Tisztelet és tradíció”, címmel Csejtei Tamás a Back II Black basszusgitárosa mindennapjaiba engedett betekintést a „Művészek a vadászatban” című rovaton belül.

A kihagyhatatlan vadgasztronómia rovatunkban karácsonyi menüajánlót találhatnak, amely szárított vargányaleves, szarvastatár, konfitált vadkacsacomb, héjában sült vajas céklával és cikóriával, valamint almatortából áll.
Alkony Vadászmagazin 2013-október - november

A Tartalomból

Egy gyomaendrődi vadkacsavadászatról olvashatnak, ahol nem csak vadásztatnak, hanem tenyésztik is őket. A tenyésztő Vaszkó Imre, aki 12 éve foglalkozik vadkacsatenyésztéssel és vadásztatással 350 hektáron 5 mesterséges tóval, csodálatos, festői környezetben. Olvashatnak a dorozsmai József Attila Vadásztársaságól. Jelenleg 4650 hektáron vadásznak. Első alkalommal adunk számot a VadHoF-ról. Albert Ferenc „Szarvasnász” című versét osztja meg az olvasókkal. Az OMÉK keretein belül került megrendezésre egy 2x-es CAC kutya kiállítás, rövid összefoglalója a mostani vadászkutya rovat témája. Közlekedjünk rovatunkban bemutatkozik a Polaris Ranger 900XP, melyet kezdetben munkagépnek később azonban sport-szabadidő célú felhasználásra, külön fejlesztési irányt vett a gyártó. Szerkesztőségünknek lehetősége volt egy héten keresztül tesztelni egy Peugeot 508RXH típusú dízel-elektromos hibrid meghajtású személygépkocsit, ezt mutatjuk be önöknek. A Magyar Elöltöltő Fegyveres Lövészek és Vadászok Szövetsége és a Magyar Sportlövők Szövetsége nemzetközi 25-50 és 100 méteres lövészversenyt tartott.
Németh Balázs Téli emlék című cikkében a 45-70-es Pedersoli Rolling Block típusú fegyverrel való vadászatát mutatja be. A Muskéta rovatban először olvashatnak fegyver és lőszer újdonságokról. Kovács László ezúttal a Remington Modell 700-at mutatja be nekünk „Egyszerű és nagyszerű” címmel. Pulsar Quantum hőkamera a modern technika vívmányait kihasználva olyan dolgokba enged minket betekinteni, mely sötét körülmények között emberi szemmel már nem lenne látható. Gasztonyi Dániel mestersolymász ezúttal egy szirti sassal elejtett őz vadászatát írja le Békés-Mezőberény térségében a 2012-es nemzetközi solymásztalálkozón. 100 éve született Galántai Lelovich György. Az ő munkásságát mutatja be Kovács László, aki egy hosszabb lélegzetvételű cikkben írja le találkozását Magyarország egyik legnagyobb solymászával 1982-ben. Állattartás, természetvédelem és vadgazdálkodás a pásztói gyepen, ezzel indítjuk természetjáró rovatunkat. Folytatjuk nemzeti parkokban tett körutunkat. Ezúttal a Hortobágyi Nemzeti parkban jártunk, ahol Szilágyi Attila természetvédelmi őr kalauzolásában olyan helyeken is jártunk, ahová csak ritkán engednek betekintést. Alföldi zártkertekről a vadgazda szemével, Nagy Anita tollából a Herman Ottó Természetvédő Körtől. Művészek a vadászatban rovatunkban ezúttal ismét egy festőművészt ismerhetnek meg Dedinszky Márta személyében. Elmaradhatatlan gasztronómiai rovatunkban Kapalló G. Gyula írásában megismerhetik a provance-i vadmalacleves, a szarvascomb kecskesajttal, a vaddisznó stroganoff és a csokoládés körtetorta elkészítését. A gyerekrovatban pedig őszi termésekből készítettünk dísztárgyakat.

Magazinunkat megtalálhatják a Lapker terjesztésében a Relay és Inmedio üzletekben valamint a pavilonokban, továbbá megtalálhatják a postahivatalokban, ahol előfizetéseiket is megtehetik.

Alkony Vadászmagazin 2013-augusztus - szeptember

A Tartalomból

Elöljáróban bemutatjuk a Perdix Kft.-t akik a régi rendszerben fogoly, kacsa, ma már viszont csak fácán tenyésztéssel foglalkoznak. Kapacitásuk 250 ezerre tehető, és közel ötven vadásztársaságot látnak el. Folytatjuk az állami erdők bemutatását, jelen számunkban az Eger Erdő működéséről olvashatnak, erdő és vadgazdálkodási szempontból, valamint a turisztikai vonzerejüket is megismerhetjük. A továbbiakban egy könnyed nyár végi őzhívásra invitálja az olvasót állandó szakújságírónk. Egy négyoldalas cikk keretein belül olvashatnak ugyan csak állandó szakújságírónk fordításából, hogy milyen is lehetett egy Chevrolet-tel 1934-ben beutazni hét országot, kilenc hét alatt és vadludakra vadászni a Hortobágyon. A Túrkevei Fekete István természetvédelmi oktatatóközpontban szervezett vadász-horgász tábort is megismerhetik, akik célul tűzték ki, hogy az egyre gyengülő "vadász utánpótlást" erősítik programjaikkal, és igyekeznek kimozdítani a gyerekeket a számítógép elől. A múzeumok éjszakája a vadászat jegyében telt Nyíregyházán. Milyen is az ideális vadásztárs, a Polaris Sportsman erre is választ ad. Folytatódik a Muskéta rovatunk, az elöltöltős fegyverek szakértője jelen számunkban az apróvad vadászatra hívja fel a figyelmet, valamint megismerhetik milyen élményt nyújt az efféle lőfegyverrel elejtett őz. Kovács László írásában olvashatnak arról milyen egy örökzöld kaliber, ezen belül is a .30-06 Springfield. Gasztonyi Dániel mestersolymász folytatja, a ragadozómadarakkal való vadászat rovatot, mely földünk leggyorsabb madaraival a sólymokkal foglalkozik, és ide illik egy kis beharangozó a következő szám tartalmából melyben az író a száz éve született Lelovich Györggyel való találkozására emlékszik vissza 1982-ből. Az ismeretlen ismerős címmel, megismerhetik a kis kárókatonát mely a rendszertanilag legközelebbi rokonához a kárókatonához képest fokozottan védett madárfaj. A folytatásban ismét egy nemzeti parkról olvashatnak. Az 1977-es alapításával a Bükki az ország első hegyvidéki nemzeti parkja. Egy határozón belül informálódhatnak mely ludak vadászhatók és mely récék védettek. Az elmaradhatatlan gasztronómiai rovaton belül elkészíthetik a vaddisznó levest gazdogon, a muflon saslikot, szarvasborjú májat marsall módra, és desszertnek görögdinnye sorbet zárja a rovatot. Az ifjúsági oldalon a fiatalok megismerhetik, hogy miként tarthatóak a vadászgörények kedvenc háziállatként.

Magazinunkat megtalálhatják a Lapker terjesztésében a Relay és Inmedio üzletekben valamint a pavilonokban, továbbá megtalálhatják a postahivatalokban, ahol előfizetéseiket is megtehetik.

 

 

 

Alkony Vadászmagazin 2013 - június-július

A Tartalomból

 

A június-júliusi tartalomban találkozhatnak az erdő és vadgazdálkodási rovaton belül a DALERD Zrt- vel, mely a Dél-alföldi erdészetet mutatja be erdő-, és vad gazdálkodási szempontból.
Ugyanebben a rovatban olvashatják még Vinnai Attilával készült cikkünket, aki a Szabolcs- Szatmár- Bereg megyei Hivatásos Vadászok alelnöke, és a Buji Táncsics vadásztársaság vadászmestere. Bemutatja a buji vadászterület sajátosságait, élővilágát, jelenét és jövőbeni elképzeléseit, valamint, elmondja azt is, hogy 8000 hivatásos vadász kaphat rendészeti feladatokat július 1-jétől.
Olvashatunk egy 7 oldalra kiterjedő 6 napos őzbakszafariról, melyet a szerző barátjával járt be az ország egész területén.
Az oktatás – kutatás – aktualitásában Prof. Dr. Náhlik András az előző szám rovatában a vaddisznók túlszaporodásáról, és a GPS telemetriás módszerekről beszélt, vele folytatjuk kutatási beszámolóinkat, jelen számunkban a muflonnal kapcsolatban.
1971, és 1996 után 2013-ban újra Budapest rendezte a Kutya Világkiállítást. Vadászkutya rovatunkban egy 6 oldalas beszámolóban olvashatják a 4 nap eseményeit, valamint interjú olvasható a nemrégiben megalakuló obedience sportegyesület elnökével, illetve Korózs András összefoglalja rendezés szempontjából a 2013-as világkiállítást.
Sokak örömére – akik hiányolták magazinunkból a vadászfegyvereket – a múltkori számunkban megjelent 1873-as winchester után most arra a kérdésre kaphatnak választ a cikk szerzőjétől, hogy miért is jó elöltöltős fegyverrel vadászni. A továbbiakban egy sokak számára már jól ismert írótól olvashatnak, Kovács Lászlótól, aki mint fegyver szakújságíró szerzett magának hírnevet. Egy készülő könyvének rövid fejezetet szánta az újságba. Egy disznós-kertben jár a szerző, sharps golyósával.
A múltkori Solymászat: avagy vadászat idomított ragadozó madarakkal sorozat második részében a sasászattal, vagyis a solymászmadarak nagy kalibereivel ismerkedhetnek meg Gasztonyi Dániel mestersolymász írása által.
Természetvédelmi rovatunkban elsőként Több az, ami összeköt, mint ami elválaszt című cikkel találkozhatnak, melyben a vadgazdálkodás, vadászat és természetvédelem közötti összefonódást boncolgatja Sallai R. Benedek.
Tovább folytatódik a nemzeti parkokat bemutató sorozatunk. Ezúttal a Kiskunsági Nemzeti Parkhoz látogattunk el. Elsőként találkozhatunk a magazinban természet közeli gerendaházak bemutatásával.
Egy oldalon hozzuk az MME híreit, valamint a művészek a vadászatban rovatunkból megismerhetik Debreczeni Sándor késes népi iparművészt és munkásságát.
Vadgasztronómia rovatunkban egy kora nyári menüajánlót olvashatnak, gyerekeknek szóló rovat pedig az erdőben fellelhető ehető növényeket mutatja be.
Végül de nem utolsó sorban egy újabb vadászati kiállítás indul útjára mely az M1 Expo területén kerül megrendezésre.


 

 

 

 Alkony Vadászmagazin 2013 - április-május

A Tartalomból

Erdő és vadgazdálkodás
Túzoktollasok
Bakony Erdő Zrt.
Civil a pályán
Okos praktikákk erdészeknek
Oktatás, Kutatás, Aktualitás
Terítéken a vaddisznó
A FeHoVa 20., jubileumi kiállítása
Vadászkutyák
Nem csak egyszer volt Budán kutyavásár
Muskéta
1873 Winchester
6mm Musgrave
Vadászati módszerek
Vadászat idomított ragadozó madarakkal 1.rész
Természetjáró
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Natura 2000 élőhelyek és fajok védelme
Művészek a vadászatban
Oszter Sándor színművész
Nyakas Attila festőművész
Vadgasztronómia
Húsvéti menüajánló
Ifjúsági oldal
A természet ébredése

 


 

 

 

Alkony Vadászmagazin 2013 - február-március

A Tartalomból

Erdő és vadgazdálkodás
Nyírábrányi apróvadhajtáson
NEFAG Zrt
Oktatás, Kutatás, Aktualitás
Lajta project
Nagyvilágból
Gyógyítás vadászattal
Úri hóbort
Vadászkutyák
Bracco Italiano
Vadászati módszerek
Emlék és kvalifikációs íjász verseny
Magyar solymászat az UNESCO listáján
Természetjáró
Duna - Ipoly Nemzeti Park
Évzáró érdekességekkel
Terrarium territorium
Írhás árok
Művészek a vadászatban
Gömze Tamás csont és fafaragó
Vadgasztronómia
Farsangi menüajánló
Ifjúsági oldal
Az év madaraA magazinban található többek között kedvezményre jogosító FEHOVA kupon, a vadász színpad programjai.
Rövid híreket olvashatnak a kormorán okozta problémákról a Tiszán.
Természetjáró híreinkben a 2013 év fájáról és madaráról valamint Rockenbauer Pálról olvashatnak, aki ebben az évben lenne 80 éves.


 

 

 

Alkony Vadászmagazin 2012 - december-január

A Tartalomból

Erdő, vadgazdálkodás, trófeák
Szarvasbőgés Bockereken
Észak Erdő Zrt
Oktatás, Kutatás, Aktualitás
Pályázati lehetőségek
Nakvi
Vadászkúltúra
Gerjementi Vadásznapok - Albertirsa
Konferancia Hollókőn
Közlekedjünk
Lada Níva
Vadászkutyák
Komáromi CACIB kutyakiállítás
Tacskó vadászkutya vizsga
Természetjáró
Bódva-völgyi madárgyűrűzés, madármegfigyelés
Aggteleki nemzeti park
Nógrádi Vadaspark
Könyvajánló
Karácsonyi könyvajánló
Művészek a vadászatban
Meszlényi Attila festő
Vadgasztronómia
Karácsonyi menüajánló
Ifjúsági oldal
Készítsünk madáretetőt

Oldalainkat 19 vendég és 0 tag böngészi

CURRENT MOON
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday18
mod_vvisit_counterYesterday220
mod_vvisit_counterThis week238
mod_vvisit_counterLast week1463
mod_vvisit_counterThis month3168
mod_vvisit_counterLast month5588
mod_vvisit_counterAll days829416

Online Now: 5
Your IP: 54.167.196.208
,
Today: április 23, 2018
Google PageRank

Link1 | Link2 | Link3

Copyright © 2012. All Rights Reserved.